Băile Govora

Băile Govora este considerată cea de-a doua stațiune balneară din Europa, din punctul de vedere al numărului de ape iodurate și bromurate, menținându-se în acest sens si in topul global.

sepia

Baile Govora este o statiune de importanta nationala deschisa in toate anotimpurile, renumita pentru variatatea si caracterul terapeutic al proprietatilor apelor sale. Apele minerale erau folosite empiric de localnici şi diferite persoane care veneau la Mănăstirea Govora, încă din 1849.

Băile Govora se dezvoltă târziu ca localitate urbană și stațiune balneară. În anul 1876, țăranul Gheorghe Ciurea sapă un puț și constată că iese apă care arde (denumire a petrolului greu, cunoscut și sub numele de păcură). De asemeni iese și apă sărată, aceasta neputând fi folosită ca apă de băut.

Sondajele ulterioare după petrol, scot la suprafață apă sărată, iodurată și nămol sapropelic, pe care medicul militar Zorileanu o recomandă pentru tratamente reumatismale.



Se începe exploatarea izvoarelor în anul 1879, tratamentul făcându-se un timp în copăi (căzi de baie din lemn) amenajate la mănăstirea Govora în chilii, mănăstire ce se află la circa 6 Km de locul acestora. Apa de la aceste izvoare era dusă cu sacalele( niște butoaie mari puse în care trase de animale) la mănăstire. Primul stabiliment pentru tratament balnear ia ființă în anul 1887 și avea 29 de cabine pentru băi calde.

Inaugurarea oficială a stațiunii are loc în anul 1910 odată cu darea în exploatare a hotelului Palace, care are particularitatea constructivă ca fiecare cameră să aibă cel puțin o oră soare pe zi. Se spunea că la Govora se închiria soarele cu ora. Tot atunci se dă în exploatare o bază de tratament cu căzi de baie din fontă, centrala termică pentru încălzirea apei și iarna pentru căldură.

Ulterior, paralel cu dezvoltarea stațiunii se construiesc alte hoteluri și pensiuni, se dezvoltă ca localitate, devenind după anii 1950 oraș. ”Există o legătură tainică și intimă între misterul puterii vindecătoare a apei și aceste cadre fermecătoare ale naturii”





Slider-ul de mai jos prezinta cateva colaje de poze si informatii despre istoria statiunii.
Acestea pot fii regasite si inramate pe holul unitatii de cazare.

Desigur, mai multe informatii despre istoria statiunii pot fi gasite pe site-ul oficial al primariei Baile Govora. Butonul alaturat va directioneaza spre pagina primariei.


Iti poti incepe propria calatorie in Baile Govora!

Pe lângă aerul curat si benefic de care vă puteți bucura in Băile Govora, stațiunea va oferă ocazia tratării afecțiunilor respiratorii, O.R.L., ale aparatului locomotor, precum si ale bolilor asociate.

Ați terminat tratamentul si va doriți să aveți parte de o plimbare plăcută? În aceasta zonă pitorească vă puteți bucura de peisaje minunate, obiective turistice culturale sau istorice, zone de distracție si relaxare.